MEIDÄN TARINAMME

VIEJOS AMIGOS

Torre del Rico

Torre de Rico perustettiin 1500-luvulla, ehkä vuoden 1573 tienoilla, jolloin Antonio Rico niminen alueen mahtimies rakensi linnoituksen ja hänen mukaansa kylä sai myös nimensä. Linnoitus oli puolustuslinnoitus, jonka tarkoituksena oli tarjota turvapaikka ja suojella alueen asukkaita, paimenia ja maanviljelijöitä mahdollisen hyökkäyksen tapahtuessa. Alue oli tuolloin levotonta Kastilian ja Aragonian rajaseutua, ja erilaisia kahakoita tapahtui usein. Mutta toinen oletettu syy rakentamiseen on ollut myös se, että suuri rakennus itsessään oli vallan symboli. Vuonna 1982 torni julistettiin kansalliseksi muistomerkiksi. Torni oli varsin huonossa kunnossa, mm. katto oli romahtanut. Torni korjattiin vuosina 1997-2000 ja on nyt hyvässä kunnossa ja siinä toimii mm. pieni kirjasto ja kokoontumistila. Torre del Rico on osa Jumillan viinialuetta. Kylän asukasmäärä on ollut aikanaan useita satoja, mutta tällä hetkellä enää vajaa 90, suuri osa on eläkeläisiä. Kylän kokoontumispaikka on aivan tien varressa sijaitseva Bar Social, jossa mm. tarjotaan päivisin edullinen Menú del dia. Baari on remontoitu täysin ja avattiin uudestaan 2018 alkupuolella (https://www.facebook.com/bartorredelrico/). Elokuun loppupuolella Torre del Rico viettää suojeluspyhimyksensä.

La Molinetan alue ennen Suomalaisia

Rooman valtakunnan aikaan viinitilan alueen läpi on kulkenut roomalaisten rakentama kivinen tie, joka sittemmin on purettu ja kivet käytetty mm. rakennusten seiniin, kenties myös La Molinetan seiniin. Eräiden tietojen mukaan rakennuksia olisi ollut tällä paikalla 1400 -luvulta lähtien ja että täällä olisi toiminut jonkinnäköinen valtion sairaala. Ennen kuin tila siirtyi suomalaisten omistukseen, sen omistivat aviopari Caspar ja Consuelo sekä Casparin sisar Irene. Kuinka kauan he ovat tilan omistaneet, ei ole tiedossamme, todennäköisesti 1930-luvulta lähtien. Tila on ollut tyypillinen alueen pienviljelytila, jota voidaan verrata myös suomalaiseen pienviljelytilaan. Tila on pyritty pitämään mahdollisimman omavaraisena ja siksi siellä on ollut sekä maanviljelyä, että karjaa. Tilan kokonaispinta-ala on n. 78 ha, jossa viinirypäleillä, valkoisilla Airén ja punaisilla Monastrell rypäileillä on kummallakin suurin piirtein yhtä suuri alue, yhteensä n. 26 ha. Oliivipuita on n. 120 ja mantelipuita n. 5 ha. Loput ovat olleet viljan viljelyalueita. Tilalla on viininvalmistustilat ja laitteet sekä oliiviöljyn puristimet. Myös mantelit rikottiin tilalla. Jossain vaiheessa oma viininvalmistus loppui, kun alueen viinintuottajat perustivat viiniosuuskunnan Cañada del Trigo nimiseen viereiseen kylään. Viljelijät myivät rypäleensä osuuskunnalle. Tätä voisi verrata suomalaiseen osuusmeijeritoimintaan. Viinisuuskunta valmisti viinit ja myi ne sitten eteenpäin. Osuuskunta valmisti erilaisia viinituotteita ja myös brändejä ja näitä voi nykyisinkin ostaa osuuskunnasta. Karjaa on ollut mm. lampaita, vuohia, sikoja, kanoja ja kyyhkysiä. Muuleja on ollut työjuhtina. Tilan halki kulkevan kuivan joenuoman tai rotkon (Barranco de Bolás) rinteeseen säältä suojaan rakennettu muulitalli sijaitsee pienen matkan päässä päärakennuksesta. Tallin lähellä barrancon pohjalla olevan kaivon päällä oli tuulimylly, la molineta, jolla nostettiin vettä eläinten juottamiseksi. Tuulimyllystä tulee myös tilan nimi, La Molineta. Tuulimylly on sittemmin purettu, kun tilalle tuli sähkö ja vettä voitiin nostaa sähköpumpulla riippumatta tuulista. Tuulimyllyn jäänteet ovat edelleen nähtävissä.

Suomalaiset

Vuosituhannen vaihteen tietämillä joukko suomalaisia ”vanhenevia viininystäviä” perusti Viejos Amigos S.L. -nimisen yhtiön ja hankki omistukseensa perinteisen espanjalaisen viinitilan Murcian maakunnasta Jumillan viinialueelta Torre del Ricon kylästä. Viinitila, Casa deLa Molineta, sijaitsee vajaan tunnin ajomatkan päästä Alicanten lentokentältä ja tilalta on reilun tunnin ajomatka Välimeren uimarannoille. Tila käsittää lähes 80 hehtaaria maata keskellä maaseutua. Tilan päärakennus on kooltaan n. 640 m2 ja asuinkäyttöön rakennettu. Rakennuksen ulkokatto on uusittu ja seinät korjattu ja sisätilat muutettu paremmin nykyaikaan ja maatilamajoitukseen soveltuviksi asuintiloiksi. Rakennuksen yläkerrassa on seitsemän 2-3 hengen makuuhuonetta ja alakerrassa kaksi makuuhuonetta, yhteiset oleskelutilat takkoineen, toimiva keittiö, tilava etuterassi ja sisäpihapergola, viinimuseo sekä tietenkin suomalainen sauna. Yöpymistiloja on n. 20 henkilölle. Casa de La Molineta on ns. Casa Rural -tyylinen, tälle alueelle tyypillinen maatilamajoituskohde, jota voidaan käyttää mm. perhejuhlien pitopaikkana, erilaisten harrastajaryhmien kokoontumispaikkana ja esimerkiksi yritykset asiakkaittensa tai henkilökuntansa virkistäytymiseen. Vierailijat voivat ostaa erilaisia alueen ja tilan tuotteita, kuten viinejä, oliiviöljyä, juustoja ja manteleita. Mikä onkaan parempi lahja ystäville ja asiakkaille kuin La Molineta puna- ja valkoviinit sekä Extra Virgin oliiviöljy. Mainiot tilat tarjoavat vierailijoille myös mahdollisuuden järjestää tilalla viinikoulutus-, maistiaistilaisuuksia sekä lounas- ja päivällistarjoilua erikseen niin sovittaessa. Tietenkin myös muunlaiset tilaisuudet ja kurssitukset toteutuvat tässä rauhallisessa maalaismiljöössä. Kuntoilulajien harrastajat nauttivat varmasti seudusta. Ajatellaanpa vaikkapa pyöräilijöitä; uudet leveät, päällystetyt tiet kumpuilevien viinialueiden keskellä, maastopyöräilijöille lukematon määrä viljelyalueiden keskellä risteileviä reittejä, vuorialueita...

Varaa huone ja varmista paikkasi

OTA YHTEYTTÄ

SOITA MEILLE

+358 50 4282064

LÄHETÄ SÄHKÖPOSTIA

varaukset@casadelamolineta.com

TÄYTÄ YHTEYDENOTTOLOMAKE

Voit ottaa yhteyttä myös täyttämällä tietosi oheiseen yhteydenottolomakkeeseen.

Miellyttävä, rauhallinen paikka. Hyvät tilat, suomalainen sauna ja kaikkea muuta. Myös paikka rauhoittumiseen ja kiireen unohtamiseen. Toimiva.
Eino Mäkinen
Matkailija